Tankar | Jinx

Jinx

Annons

Tankar

Har börjat inse att det är väldigt många människor med problematiska uppväxter som aldrig bearbetat följderna av dessa.
Jag vet det samtidigt som det kan förvåna mig att människor i min egen ålder och som finns i bekantskapskretsen inte kommit vidare. Det fascinerar mig att man kan gå i flera år utan att ta tag i problemen eller ens se vidden av dem.

Samtidigt vet jag ju att inte alla människor har den kunskap om hur hjärnan fungerar och hur trauman påverkar en. Eller att det finns något som kallas försvarsmekanismer som gör att man inte kan ta in information eller får någon slags tunnelseende.

Om jag tar mig själv som exempel och min många gånger usla uppväxt så har jag kommit ganska långt. Jag har dock fortfarande inte kommit till den punkten där jag inte känner avsky mot min far och många av mina beteende är en direkt konsekvens av det. Jag har förståelse för min mamma även om jag fortfarande önskar något annat av henne än det jag någonsin kommer att få. Jag har kommit bra mycket längre idag än för ett par år sen men jag är långt ifrån "klar" (om man nu någonsin blir det). Det har jag dels min utbildning att tacka för men framförallt mitt arbete. Jag har lärt mig extremt mycket om mig själv genom att arbeta med människor med svåra problem. Inser att det här lät lite drygt och det är absolut inte det jag menar.

Det jag menar är mer att inte alla går runt och analyserar sig själv sju dagar i veckan som jag gör. Jag kan förstå varför jag som 14 åring mådde som jag gjorde. Jag kan också förstå varför jag betedde mig som jag gjorde när jag var 17. Jag fattar varför jag lyssnade på (i andras ögon) deppig musik och kände igen mig i varje textrad. Jag förstår också vart mitt bekräftelsebehov, min jobbiga misstänksamhet, kontrollbehov och mitt ibland överdrivna behov av att ta hand om andra kommer ifrån. Sen är det säkert 1000 andra saker jag gör som jag ännu inte är medveten om.

Det är inte alltid lätt att vara en jobbskadad socialarbetare för det gör att man alltid har en möjlig förklaring till allt som andra människor säger eller gör. Störigt för mig själv men framförallt för andra. Sen är det ju långt ifrån alla gånger jag faktiskt säger något för det skulle vara att begå socialt självmord.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats