Wtf | Jinx

Jinx

Annons

Wtf

Igår var jag iväg och skulle handla fördelsedagspresent till mitt 2 åriga gudbarn. Var bland annat inne på H&M och kollade kläder. Kollade på två olika luvtröjor, en från pojkavdelningen och en från flickavdelningen (den uppdelningen har jag också en del åsikter om men det är en helt annan diskussion som får utvecklas i ett annat inlägg) och kunde inte bestämma mig för vilken färg jag skulle ta. 

När jag stod där och funderade råkade jag se en annan skillnad förutom få färgen. Innan jag kommer till min poäng tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att de två tröjorna jag stod och jämförde med var tillverkade för att ett barn i 2 årsåldern ska ha det på sig.

Tillbaka till poängen: Tröjorna var alltså båda i storlek 92 men ändå så noterade jag att den tröja som kom från flickavdelningen var flera centimeter kortare på både bredden och längden. Med andra ord så var den både tightare och mycket mindre än den tröja (i samma modell och märke) som hängde på pojkavdelningen. 

Min första tanke var att någon av tröjorna var felmärkta men så var inte fallet för jag jämförde andra storlekar också och det var samma sak där. Kläderna som är tänkta till flickor är alltså nästan en storlek mindre än de till pojkar trots att siffran på lappen är samma.

Min fråga är då hur fan de tänker? Kläderna är gjorda för barn. I det här fallet 2 åringar. Så varför är kläderna på pojkavdelningen mer rymliga än de som hänger på flickavdelningen?  Är det överhuvudtaget nödvändigt att kläderna skiljer sig så mycket i storlekarna för barn i den åldern? Vad jag vet så är det ingen skillnad på pojkar och flickor gällande form och storlek i den åldern. Skillnaden rent kroppsmässigt kommer långt senare (typ puberteten). 

Ja, det här handlar om en jävla tröja och det i sig är kanske inte en så stor grej för många. Men det är det. För det står för nånting helt annat. Det står för en förlegad bild av att flickor ska vara stilla och pojkar ska kunna härja runt. En gammal syn som ha handlar om att flickor inte ska vara lika aktiva som pojkar.  Varför skulle annars kläderna skilja sig så pass mycket i storleken? För när kläderna som är tillverkade till flickor är drygt en storlek mindre än de som marknadsförs till pojkar sänder det ut helt fel signaler. Det handlar om början på den kroppsfixering många flickor får dras med livet ut

Så visst, det här handlar om två tröjor men det står för så mycket mer. 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats